Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
У ДП «НЕК «Укренерго» відбулась зустріч-обговорення низки ініціатив системного оператора, а також ключових питань та проблем з провідними стейкхолдерами «зеленої» електроенергетики.
Захід з символічною назвою «Назустріч «зеленій» енергії» став фактично першою подією подібного формату в Україні, адже зібрав представників усіх зацікавлених сторін – системного оператора, виробників, громадських організацій, органів державної влади, науковців, винахідників, профільних ЗМІ. Обговорення було присвячене не лише планам та стратегіям, а цілком конкретним ініціативам, наявним проблемам та дієвим шляхам їх вирішення.
«Впевнений, ця зустріч є довгоочікуваною для нас усіх, - відзначив, вітаючи присутніх керівник Укренерго Всеволод Ковальчук. – «Кількість учасників нашого заходу та рівень представництва дуже радують та підтверджують те, що необхідність його проведення назріла давно, і ми рухаємось вірним шляхом – назустріч «зеленій» енергії, бо майбутнє – за нею».

Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
«Бажаю наснаги, витримки та реалізації планів. Бути лідером в інноваційних зрушеннях важко, тому я вдячний Укренерго за таку ініціативу та реальні кроки. Зі свого боку будемо всіляко підтримувати все, що наближатиме та перетворюватиме Україну до світових стандартів», - приєднався до привітань Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.
Далі Всеволод Ковальчук детально представив пакет ініціатив Укренерго для виробників «зеленої» енергії, вперше анонсований минулого місяця. Максимально публічними, пришвидченими та простими будуть нові механізми видачі технічних умов та погоджень відповідних ТЕО.

Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
В Укренерго вже працює у тестовому режимі «єдине вікно» для потенційного інвестора, що має намір будувати новий об'єкт альтернативної енергетики. Мета вікна - спрощення та уніфікація усіх процедур щодо підключення до мережі Укренерго. «Наша компанія стає клієнтоорієнтованою: інвесторам більше не потрібно буде витрачати час на пошук інформації або звертатись до різних посередників, що обіцяють «владнати усі питання». Маємо надію, що принцип «єдиного вікна» пошириться і на обленерго, які є операторами розподільчих мереж», - прокоментував ініціативу В. Ковальчук. Повноцінно «єдине вікно» запрацює вже з 1 квітня.
Ще одна ініціатива Укренерго отримала назву «Зелений калькулятор». Це простий та зрозумілий онлайн-алгоритм визначення вартості підключення та орієнтовних технічних умов, мета якого - надати інвестору інформацію для прийняття рішення щодо підключення до мережі Укренерго. Вже незабаром на сайті Компанії буде запущено нову інтерактивну мапу мережі Укренерго, яка дозволить потенційним інвесторам в режимі реального часу отримувати інформацію щодо наявності технічної можливості та рекомендацій щодо підключення об'єктів до усіх підстанцій компанії, а також прорахувати приблизну вартість такого підключення.
Водночас, окрему увагу голова Укренерго приділив питанням укладання договорів з підключення та виконанню умов цих договорів. «Наразі нами укладено 9 договорів з інвесторами вітрових та сонячних електростанцій на загальну потужність понад 1600 МВт. Але лише за одним договором умови виконані повністю, і об'єкт готується до підключення. Решта проектів гальмує на етапі проектування. Цю ситуацію треба виправляти. Маємо намір посилити відповідальність за несвоєчасне виконання інвесторами взятих на себе зобов'язань щодо будівництва об'єктів електроенергетики з ВДЕ», - зазначив В. Ковальчук.
Він звернувся до присутніх з проханням про активний зворотній зв'язок щодо ініціатив Укренерго та озвучених проблемних питань. «Створення дієвих механізмів взаємодії між виробником, оператором мереж, державою та споживачем – наша спільна мета і відповідальність. Від активної участі в усіх процесах зацікавлених сторін залежить те, наскільки ефективними та зрозумілими будуть ці механізми», - підкреслив В. Ковальчук.
На завершення керівник Укренерго акцентував увагу на проблемі прогнозування та балансування генерації з ВДЕ. Він нагадав присутнім, що 1 грудня у Братиславі під час Центрально-європейської енергетичної конференції був презентований новий енергетичний пакет ЄС «Clean Energy for All Europeans», який пропонує істотне зміщення акцентів з боку брудних джерел (вугілля, газу, мазуту) в бік ВДЕ. «Вже зараз ЄС намагається навчитися ефективно балансувати систему, в якій на відновлювані джерела енергії припадає понад 20% виробництва електроенергії. Це – виклик сьогодення, а до 2030 року частка електроенергії з відновлювальних джерел у розвинутих європейських країнах за прогнозами експертів сягне 50%. У проекті нової енергетичної стратегії України до 2035 року в енергобалансі на ВДЕ відводиться близько чверті генерації. Це – нові виклики, що вимагають нових підходів до балансування та прогнозування генерації», - підкреслив В. Ковальчук.

Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Нова модель ринку передбачає відповідальність за небаланси всіх його учасників, тож, вона буде поступово накладатись і на виробників з ВДЕ. Оскільки за балансування у новій моделі ринку, яку буде запроваджено після схвалення законопроекту про ринок електричної енергії, відповідатиме Укренерго, В.Ковальчук виступив з ініціативою розробки, за участі донорської спільноти, оптимальної моделі прогнозування в Україні. «Прогнозування – це бізнес, це послуга надання високоінтелектуального продукту, питання лише в тому, хто розвиватиме цю інфраструктуру – держава, приватний інвестор або учасники ринку. Для цього потрібно проаналізувати різні моделі з урахуванням закордонного досвіду» - зауважив В.Ковальчук.

16114695_1092343714209915_6254790307644111084_n Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Учасники зустрічі погодились з необхідністю співпраці у виробленні нових системних рішень, що допоможуть ефективно прогнозувати та балансувати «зелену» генерацію.
Переглянути презентацію Всеволода Ковальчука можна за посиланням
Презентація Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергія Савчука доступна за посиланням
Презентація Олександра Чаруна, менеджера ТОВ «ВІНД Пауер» щодо Прогнозування виробництва електроенергії з ВДЕ в Україні опублікована за посиланням

Автор: ДП «НЕК «Укренерго». Из материалов: ДП «НЕК «Укренерго».



white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 03-11-2015 Просмотров: 13928
от 4 790 USD Сетевая солнечная электростанция для дома и зеленого тарифа, пиковой мощностью 10 кВт. КПД системы: 98%; Годовая выработка: ≈10 547 кВт*ч Годовой доход: ≈2 192 USD Гарантийный ...
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 03-11-2015 Просмотров: 3496
от 6 962 USD Сетевая солнечная электростанция для дома и зеленого тарифа, пиковой мощностью 15 кВт. КПД системы: 98%; Годовая выработка: ≈16 500 кВт*ч Годовой доход: ≈3 089 USD Гарантийный ...
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 03-11-2015 Просмотров: 6990
от 13 238 USD Сетевая солнечная электростанция для дома и зеленого тарифа, пиковой мощностью 30 кВт. КПД системы: 98%; Годовая выработка: ≈32 000 кВт*ч Годовой доход: ≈5 800 USD Гарантийный ...
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 28-10-2015 Просмотров: 4109
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 04-11-2015 Просмотров: 4025
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 03-11-2015 Просмотров: 4121
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 09-11-2018 Просмотров: 6774
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 09-11-2018 Просмотров: 4117
white Укренерго спрощує взаємодію з виробниками «зеленої» енергії
Опубликовано: 09-11-2018 Просмотров: 3702